ONTHULLING WANDSCHILDERIJ MOELLIES

Een teken aan de wand

Unieke muurkunst van Anita Koning onthuld in café Moellies

 

Café Moellies in Dronten, op zondag 29 mei. Achter twee lakens gaat een andere wereld schuil. Over enkele ogenblikken zal zij een verbinding aangaan met de onze, als burgemeester Aat de Jonge de schepping onthult van Anita Koning.

 

Entree van een Koning(in)

Voeten betreden schuifelend de vloer van het café. Met elke stap dragen ze een licht gespannen, verwachtingsvol publiek naar binnen. Een kakofonie van geroezemoes en rinkelende kopjes en schoteltjes wordt afgewisseld door het schrapen van stoelpoten over een parketvloer. Iemand werpt een blik op zijn horloge, de muzikale omlijsting dient zich aan in de vorm van twee talentvolle jonge vrouwen uit Zwolle. De spanning in het café stijgt voelbaar, als plots de deur opengaat en Anita Koning zich meldt bij het personeel. ‘’Ik ben de kunstenaar.’’ deelt ze ons kort mee. Het is duidelijk: de ceremonie kan beginnen.

Ronald Baarda

Ronald Baarda

 

Puur en eerlijk

Waren er aan de wand links van de bar tot voor kort nog houten fruitkistjes te zien als je Moellies binnenliep, sinds afgelopen zondag is het de locatie van een levensgroot kunstwerk. Perry de Moel, samen met zijn vrouw Agnes eigenaar van het café, vertelt hoe het begon. ‘’We wilden eens iets nieuws, iets anders. Soms moet je daarvoor buiten de gebaande paden denken, het avontuur aangaan. Anita Koning bood ons die kans. Onder begeleiding van kunstenaar Ronald Baarda van het atelier Mefiboset uit Emmeloord, heeft ze hier zes weken lang gewerkt aan een levensgroot kunstwerk. Haar kunst is puur en eerlijk, en ze werkt met prachtige kleuren. Precies de uitstraling die bij onze zaak past.’’

 

Als muren spreken

Als de burgemeester de lakens heeft weggetrokken, laat ik mijn ogen dwalen over het meesterwerk. Uit een kring van kopjes, schoteltjes en zoete lekkernijen rijst een theepot op, als een eiland van vlakken en rechte lijnen. Een drietal bontgekleurde koffiebonen slaat het kunstwerk gade waar het zelf een onderdeel van vormt. Roze, paarse en blauwe velden vormen het decor van het unieke schouwspel dat aan Anita’s brein ontsproten is. Burgemeester De Jonge staat intussen ontspannen te praten met de kunstenaar. De glazen champagne worden al geheven, maar dit gaat de fotograaf van het geheel te snel. Hij sommeert de burgemeester en Anita het stukje nog eens over te doen. Hij maakt nog een foto, steekt dan zijn duim omhoog. Er kan met een gerust hart gedronken worden.

 

SAMSUNG CSC

Onthulling door Aat de Jonge en Anita Koning

Kunst met een verhaal

Bij het atelier van kunstenaar Ronald Baarda werken mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Zijn kunstwerkplaats biedt deze mensen de mogelijkheid om hun creatieve talenten te verkennen en te ontwikkelen. Voor Ronald is het van essentieel belang dat de mensen die hij begeleidt de waardering krijgen waar ze recht op hebben. Een aantal jaar geleden is hij in zee gegaan met G-Art. G-Art is een bedrijf uit Biddinghuizen zonder winstoogmerk, dat de kunst van deze mensen een podium wil geven. Zo krijgen de kunstenaars een volwaardige plaats in onze samenleving.

SAMSUNG CSC

Runythe

 

auteur: Stef Mangnus